About this blog

www.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.ws
Glittery texts by bigoo.ws

yang cantik itu budi ,
yang indah itu bahasa

Wednesday, 7 December 2011

Penulisan karangan bahagian C ~~Petikan nilai murni 1

Latihan 1

Tuliskan empat pengajaran yang boleh kamu dapati daripada petikan. Panjang jawapan tidak kurang daripada 40 patah perkataan. Tuliskan jawapan kamu dalam satu perenggan.

Salim datang lambat lagi ke sekolah. Dia didenda oleh guru disiplin. Dia juga sering dimarahi oleh Cikgu Lee kerana semua latihan yang diberi oleh Cikgu Lee tidak pernah disiapkan. Ketika guru mengajar di dalm kelas, Salim asyik bercakap dengan kawan baiknya,Fidaus. Walaupun emaknya sering menasihatinya agar belajar bersungguh-sungguh tetapi dia tidak pernah mempedulikan nasihat emaknya.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Latihan 2

Tuliskan empat nilai murni yang boleh kamu dapati daripada petikan. Panjang jawapan tidak kurang daripada 40 patah perkataan. Tuliskan jawapan kamu dalam satu perenggan.

Pak Tam dan Mak Usu memelihara dua orang anak angkat, iaitu Bedah dan Ramli. Pak Tam dan Mak Usu menjaga mereka dengan baik seperti anak sendiri.
Pak Tam dan Mak Usu mengusahakan sebidang kebun sayur. Mereka menanam pelbagai jenis sayur. Bedah dan Ramli menolong Pak Tam dan Mak Usu di kebun pada masa lapang. Pak Tam juga menyimpan wang di bank untuk kedua-dua anak angkatnya.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

0 comments:

Post a Comment